Improvisatie

Improvisatie is al eeuwen een belangrijk basis voor het acteren, van de Griekse oudheid tot de Comedia del Arte in Italië. De Canadese Keith Johnstone heeft gemerkt dat improviseren het kind in ons naar boven haalt. Het kind dat " Ja" durft te zeggen op een idee van een ander. Dat durft te falen met een glimlach, dat bezig is zijn eigen grenzen te verkennen en durft te verleggen.

Keith Johnstone heeft spelvormen ontwikkeld waarbij thema's als kritiek krijgen en geven, het bewust zijn van de lichaamstaal en communicatie aan de orde komen.  Dit is verder uitgegroeid tot de techniek van het improviseren en wordt wereldwijd gebruikt.  Improvisatie is niet alleen voor acteurs belangrijk. Ieder mens heeft baat bij deze technieken ook en vooral in het dagelijks leven.

De afgelopen jaren is er bij de VPRO in de zomermaanden de serie "De vloer op"  te zien geweest, waarin bekende Nederlandse acteurs scènes improviseerden. Tijdens de opnames bleken er ook momenten te zijn dat acteurs  ontevreden waren over hun prestaties; dat ze scènes afbraken omdat ze controle verloren  en of dat ze bang waren om te falen.

De principes van Keith Johnstone laten ons zien dat juist deze momenten leerzaam zijn. Het glorieus ten onder durven gaan brengt creativiteit naar boven. Als acteur ben je nooit uitgeleerd.

Improphondo heeft een voorliefde voor realistische improvisaties. Marijn heeft een eigen methode ontwikkeld om hieraan te werken door technieken van Keith Johnstone, Stanislavski en zijn eigen ervaringen te combineren.

Realistisch improviseren is alles behalve saai. Het is een feest van herkenning,  dit roept veel spelplezier en humor op.