Improvisatietheater, "Theaterbattle"

Improvisatie is een van de sterkste vaardigheden waar de mens over kan beschikken. Het is een universele kracht. De technieken kunnen gebruikt worden ongeacht leeftijd, opleiding, overtuiging en achtergrond.

Het doet beroep op het gemeenschappelijke: samenwerken met anderen is een vereiste.

Bij improvisatietheater maak je gebruik van alles wat je zelf kan en wat de ander kan. Meer heb je bij improvisatietheater ook niet nodig. Jezelf en de ander.

Belangrijke ingrediënten van het improviseren zijn:

  • Spelplezier
  • Ja zeggen ( op het idee van de ander)
  • De lol in het falen
  • Laat de ander schitteren dan schitter jezelf ook
  • Vertrouwen in je eigen kunnen

Door deze vaardigheden gericht te gebruiken groeit het zelfvertrouwen in je eigen kunnen

Door het samen te beoefenen groeit onderling vertrouwen en teamspirit. Het helpt om beter te leren omgaan met het onverwachte en plezier te beleven aan veranderingen. De technieken zijn ontwapenend en veroorzaken veel plezier. De herkenning wekt –soms onbedoeld- de lach op. De uitvergroting van het subtiele maakt het spelen zowel verhullend (veilig) als onthullend. Door te werken met deze technieken ontdek je de lol van het verschil.

Improvisatie wordt over de gehele wereld gespeeld, ook in Nederland zijn veel improvisatiegroepen en theatersportverenigingen actief. Hierbij moet wel vermeld worden, dat in tegenstelling tot andere landen in de wereld, het improvisatiewereldje in Nederland bestaat uit overwegend blank en hoogopgeleide autochtonen.