Theaterbattle

Marijn Vissers is de oprichter van theaterbattle. In 2006 is hij gestart met twee groepen te Amsterdam oost en Amsterdam West met een wekelijkse cursus improvisatie theater voor jongeren, resulterend in een theaterbattle tussen de jongeren van Amsterdam-West tegen Amsterdam-Oost /Watergraafsmeer in het Commedy Ttheater op de Nes te Amsterdam.

In het theaterseizoen 2007-2008 start theaterbattle in Amsterdam -Oost-West-Noord-Centrum en Amsterdam-Zuidoost.
En in de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Den Bosch.

Foto's van Theaterbattle

Neem eens een kijkje op de speciale fotopagina ....


Reactie van Naima, speler van het eerste uur

Improvisatie (theaterbattle) lessen In Amsterdam Oost.Elke week hebben we een keer les in het improviseren bij Marijn.

Met een groep van gemiddeld 15 personen maken wij het elke avond gezellig.

De groep bestaat uit mensen van verschillende nationaliteiten en verschillende achtergronden, Elk van ons heeft een andere verleden maar tijdens de improvisatie les kan je er niks van merken iedereen is even enthousiast, geamuseerd en initiatiefrijk bezig.

Tijdens de lessen spelen we verschillende spellen waarbij bij elke spel iedereen aan de beurt komt. Na elke spel wordt er feedback gegeven door de rest van de groep en door Marijn (wat kan beter, wat ging er goed, was het leuk om te doen). Op deze manier weet men wat haar/zijn zwakke en sterke punten zijn. Bij de spellen worden de rollen meestal anders verdeeld dan dat ze in werkelijkheid zijn bijv. als een persoon gewoonlijk heel verlegen is krijgt diegene een rol die juist heel open is en heel erg in de spotlight is. Als een persoon meestal aandacht trekt en juist erg open is dan krijgt die een rol van een verlegen persoon. Ook zijn er spellen die ons bewust maken van de vooroordelen die wij hebben over bepaalde nationaliteiten. Dat we vooroordelen hebben is niet gek maar hoe ieder op zijn eigen manier de vooroordelen speelt is wel grappig.

Met verschillende spellen leren we hoe we op elkaar moeten letten en hoe we de andere kunnen helpen als zij/hij op het toneel niet verder kan. We hebben veel te maken met het werken in groepsverband en zo blijkt dat met wat voor achtergrond, nationaliteit en verleden je ook hebt we het goed met elkaar kunnen vinden door middel van IMPROVISATIE!!!

Mijn ervaring: Ik ben bij de groep gekomen via VONK daar bleek dat ik een beetje te verlegen was en terughoudend en het leek hun een goede ervaring om met de groep mee te doen.

Na de eerste les, was ik helemaal verkocht ik kon eindelijk mezelf zijn zonder bang te zijn dat iemand je gaat beoordelen op wat je doet en hoe je het doet. Het is niet zo dat ik opeens heel open ben of aandacht trek maar ik ben wel minder verlegen en dat is een voordeel bij mijn dagelijkse bezigheden zoals op mijn stageplek. Want nu heb ik geleerd dat het niet erg is om fouten te maken en het is niet erg als je iets niet weet want uiteindelijk moet je er gewoon om kunnen lachen! (“Gebruik de kracht van de lach!”)

In drie woorden is de Impro-les: Grappig, Leerzaam en Gezellig.

Naima

Wil je mee doen dan kan in Amsterdam-West, Amsterdam-Oost, Amsterdam Centrum, Amsterdam Noord, Rotterdam Utrecht, Den Bosch, Den Haag. Mail Marijn via het responsformulier .

Krantenartikel

ZEEBURG/DE BAARSJES - Voor een theaterstuk of musical moet vaak gerepeteerd worden, maar voor de steeds populair wordende theatersport is juist improvisatie belangrijk. Snel reageren op een woord of een gebeurtenis: dat is waar het allemaal om draait.

In de Indische Buurt 'strijden' jongeren sinds een paar maanden met elkaar op het toneel om nog sneller te reageren op situaties. Over een half jaar moeten zij het opnemen tegen jongeren uit De Baarsjes. Dan vindt er namelijk een grote theaterbattle tussen Oost en West plaats.

Marijn Vissers van Improphondo begeleidt de jongeren. Zelf doet hij al twaalf jaar aan improvisatie toneel, ofwel theatersport, zoals het ook wordt genoemd. ,,Theatersport bestaat al heel lang, zeker zo'n twintig jaar. De laatste jaar is het bekend geworden door onder andere de Lama's", vertelt Vissers.

In Nederland bestaan zo'n tachtig tot honderd verenigingen die aan theatersport doen. ,,Deze bestaan veelal uit hoogopgeleide blanke Nederlanders. Ik wil daar verandering in aanbrengen. Theatersport is voor iedereen. Juist mensen met weinig tot geen opleiding en een ander cultuur kunnen veel plezier uit theatersport halen."

Vissers kwam met het improvisatie theater in aanraking door collega's. ,,Ik werkte in de psychiatrie in Oost. Dat is heel zwaar. Collega's wezen me op theatersport. Ik vond het meteen al prachtig. Het geeft balans in mijn leven. Je hoeft als je op het toneel staat niet altijd na te denken."

Vijf jaar geleden is Vissers gestart om de theatersport multicultureel te maken. ,,Het lukte me niet om de juiste mensen te bereiken. Uiteindelijk wilde Spirit mij helpen. Deze organisatie doet heel veel voor jongeren."

Met theatersport is het van groot belang om goed naar elkaar te luisteren. Ook moet er samen worden gewerkt. Met humor door het leven gaan, is heel belangrijk.

Tijdens de theaterbattle nemen twee groepen jongeren het tegen elkaar op. De ene groep geeft de andere een opdracht om een scène in een bepaalde sfeer te spelen. De jury geeft punten voor originaliteit. Het publiek kan laten weten of ze deze mening deelt. Met het publiek is dus veel interactie."

Jongeren die het leuk vinden, kunnen zich nog aanmelden. ,,Je hoeft helemaal geen ervaring te hebben met het theater. Jongeren die geïnteresseerd zijn, kunnen gewoon een kijkje komen nemen."